Vyifyuzhwty8ejuym0h9

Caliente Pink

Årets pelargon är nu utsedd med motiveringen:

”Lysande i sin enkelhet – enkel i sin skönhet.

En modern förädling, framtagen via korsning av traditionell zonalpelargon och hängpelargon. Du får det bästa av flera världar – enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är en kombination av de båda vilket speglas i ett allsidigt användningsområde”.

Årets Pelargon 2016 Caliente Pink är en urban tuffing som passar lika bra i hård stadsmiljö som i charmiga svenska sommarhem. Sorten blommar tacksamt oavsett om den får utstå hårda vindar, blöta kalla somrar eller stekhet Medelhavsvärme.

Sorten är ett resultat av modern förädling när den är som bäst. En traditionell zonalpelargon har korsats med en hängpelargon och resultatet är en sort med det bästa från båda föräldrarna. Caliente Pink har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är utbrett vilket öppnar för många olika användningsområden.

Sorten är full av spännande kontraster. Blommorna som är enkla och nästan neonrosa sitter på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Tittar du noga ser du att kronbladen har mörka streck och ett vitt öga. Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon vilket framhäver de sobra blommorna.

Henrik Jönsson är professionell odlare och han har odlat pelargoner i 25 år. Henrik är mycket förtjust i valet av Årets Pelargon 2016.

-Sorten har många fördelar. Det allra bästa är kanske att den blommar tacksamt oavsett väderlek. Även om det är blött och regnigt blommar den och när det är torrt och soligt blommar den ännu bättre. I Sverige där somrarna ibland kan vara regniga är det en mycket god egenskap, berättar Henrik.

En annan fördel är att sorten är självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. För den som vill ha en växt som sköter sig själv är därför Caliente Pink ett utmärkt val. Blomställningarna är också dekorativa efter att blommorna trillat av vilket ger pelargonen ett fräscht utseende.

-Personligen tycker jag också att det är mycket trevligt att du ser zonalmönstret på bladen. Färgen på Caliente Pink är väldigt intensiv vilket är härligt. Sorten tillhör sortgruppen Caliente som innehåller fler pelargonsorter, alla med samma, härligt intensiva blomfärg, fortsätter Henrik.

Placering

Caliente Pink är en pelargon för utemiljöer. Den fungerar utmärkt på balkongen, altanen eller utanför entrén. Sorten tål stadsluft, blir fin i urnor och lådor och fungerar även utmärkt som marktäckare.

Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet.

Optimalt för de flesta pelargoner är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. Caliente Pink är dock en av de allra tåligaste pelargonerna och klarar både dragiga lägen och dåligt väder ypperligt.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

 

Årets Pelargon 2016 CALIENTE PINK

Källa: Blomsterfrämjandet.

Annons