Nu har årets sommarblommor planterats vid badplatsen, sommarkiosken och minigolfbanan samt vid överfartsvägens norra sida, i Holmträsk och Altergård.

Kommunens tema för årets sommarblommor heter ”en bisak” och består av växter som genom färg, form och doft är bra för bin, humlor och fjärilar och enkla att hitta pollen och nektar i.

Från Piteå-tidningen 10:e juni 2020 angående bakgrunden till årets tema:

Läget är akut för bin, fjärilar och andra pollinatörer. Av de 270 vilda biarter som finns i Sverige är exempelvis en tredjedel hotade eller kraftigt minskande. Bina behöver hjälp, helt enkelt.

Det här är något som Piteå kommuns parkförvaltning tagit fasta på i sin planering – och i dagarna plantering – av vilka sommarblommor som ska pryda gator och torg, inte bara i centrum utan också ute i byarna.

– Vi vill göra en insats för pollinatörerna. Därför är våra kompositioner i år specifikt inriktade på bi- och insektsvänliga blommor, som ger god tillgång på nektar och pollen under hela säsongen, berättar parkchefen Ulrika Bohman.

Bohman visar några av de bivänliga växterna; enkel dahlia, fuchsia, blåklint och lejongap. Det finns förstås många fler och vill man lära sig mer – och kanske hjälpa pollinerarna i sin trädgård – tipsar hon om naturskyddsföreningens sida och Operation rädda bina.

Annons