LEJONGAP
Antirhinnum majus

Sommarrabattens ljuvligaste palett. Krukans självklara ledare eller kantväxt, för lejongap kan vara höga, ståtliga, majestätiska på styva, grenade stjälkar eller lågväxta, mer veka, nästan täckande.

Detta är Lejongap
Färgerna! De är allt från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter.


De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar.

Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet.

Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig.

Inte bara blickarna! Också bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna.

De lågväxta planterade i kruka och låda breder ut sig, väver in sig mellan grannarna. De högväxta, ståtliga kan behöva stöd – sommarregnen gör dem tunga

John Taylor, trädgårdsmästare slottsträdgården i Malmö, motiverar valet av årets sommarblomma så här:

– Lejongap är en blomma som är känd och älskad över hela världen. Den är lättodlat och har en svårslagen romantisk prägel som passar i alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder. Tåligt och lättodlat med blommor långt in i hösten, lejongap är en blomma som ska finnas i varje trädgård och på varje balkong.

 

(Källa: http://www.odla.nu)

Annons