Våra älskade trädgårdar i norr

ladda-ned.png

”Våra älskade trädgårdar i Norr” heter en ny bok av Laila Carlander som även fotat de flesta bilder i boken. Laila Carlander bor i Svartöstaden, Luleå och har gedigen erfarenhet från arbete i handelsträdgårdar. Nu driver hon själv upp växter och säljer från sin egen trädgård.

I förordet till boken står att läsa

”…jag minns hur jag på en lunchrast stod och bläddrade igenom de trädgårdsböcker som fanns till försäljning i butiken. Det fanns inte många om norra Sveriges trädgårdsliv. Ofta nämndes vår landsdel bara som en parentes i en annars fyllig och färgstark trädgårdsbok. Jag minns att jag tyckte det var underligt. Jag visste ju att det fanns prunkande trädgårdar här och jag upplevde att vi hela tiden fick in nya spännande växter av härdigare slag till handelsträdgården. Det jag sökte i bokstället  var en bok som kunde inspirera och ge hopp till mina drömmar om en praktfull trädgård i norr.”

Det är precis vad denna bok gör, inspirerar och ger hopp till att skapa praktfulla trädgårdar här i Norrbotten. I boken får får man följa hennes resa till trädgårdar i zonerna 5, 6 och 7 längs Norrbottens kustland. Bland annat besöker hon trädgårdar i vår direkta närhet såsom Pålsträsk, Klöverträsk, Öjebyn, Lillpite och Roknäs, men man får även följa med till trädgårdar i Luleå, Boden och Råneå.

Förutom den vackra texten som målande beskriver kärleken till trädgårdsodling finns även många vackra bilder att inspireras av och en massa tips på växter som både klarar sig bra här men också zonknäckare som trotsat alla föreskrifter.

Så roligt att det äntligen kommit en trädgårdsbok med lokal förankring, den har varit efterlängtad. Så den är verkligen ett lästips för hammocken i sommar!

Ett annat tips för er som inte redan läst den är ”Trädgård i kallt klimat” av Maria Sandström, utgiven första gången 2003. Den handlar om odling i zonerna 5-8 och ger såväl handfasta odlingsråd som utförliga listor på träd, buskar, blommor, frukter, grönsaker och bär som klarar hårda villkor och hinner slå ut eller mogna innan höstkylan sätter in. Författaren är hortonom med erfarenhet av odling i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Annons